FS ETR 700 (Fyra)

Iz Ljubljane v Milano brez prestopanja

Tehnični podatki

Proizvajalec država Alsando Breda, Italija
Leto izdelave 2012-2013
Razpored osi Bo´Bo´+2´2´ Bo´Bo´+2´2´+2´2´ Bo´Bo´+2´2´ Bo´Bo´´
Nazivna napetost DC 3 kV, DC 1,5 kV in 25 kV 50 Hz
Moč 5500 kW
Največja hitrost 250 km/h
Pospešek 1,3 m/ss
Teža 423 t
Dolžina med spenjačo 200,9 m
Širina 2,87 m
Višina 4,08
ASN TVM, BAcc/SCM in ETCS
Število členov v garnituri 8
Št. sedežev skupaj 546
1. razred 127
2. razred 419

Ta vlak je bil prvotno izdelan za vožnjo po nizozemskih in belgijskih hitrih železnicah. Garnitura se sestoji iz osmih členov v katerih se nahaja poleg prvega (trije členi) in drugega razreda tudi restavracija. Proizvedenih je bilo 19 kompozicij.

Naročniku je bilo dobavljenih le 9 garnitur, pa še te so bile zelo kmalu vzete iz prometa (po dobrem mesecu obratovanja), saj so se redno dogajale tehnične napake in proizvajalec le teh ni mogel odpraviti. Odprava teh napak naj bi po ocenah trajala kar 17 mesecev in to je bil še eden dodaten razlog za prekinitev pogodbe z proizvajalcem. Odvzeta jim je bila tudi licenca za obratovanje po belgijskih progah. Podana je bila zahteva po vračilu kupnine, ter odškodnine.

Proizvajalec je seveda vse obtožbe na račun dobavljenih garnitur zanikal. Sledilo je pravdanje na sodišču, na koncu pa je bil dosežena poravnava.

2017 je Trenitalia kupila vse garniture. Le te je novi lastnik Hitachi obnovil, tako da jih je sedaj v uporabi sedemnajst, dve pa služita za rezervne dele.

Povezanost Slovenije z italijanskimi mesti je zelo skromna, zato se je porodila zamisel po povezavi Ljubljane z Milanom preko Trsta in Benetk. Zaradi specifičnosti slovenske železniške infrastrukture, se na slovenskem delu te poti ne bo moglo voziti z maksimalno hitrostjo ampak z bistveno nižjo. No tudi na nekaterih italijanskih delih je podobna situacija.

Vsekakor je ta vlak in morebitna (planirano z 1.4.2024) nova povezava z Milanom in Benetkami zelo dobrodošla, saj se bo možnost potovanja v tujino bistveno povečala. Poveča se dostop do ostalih hitrih povezav v tujini.